MEIE STOOMILAHENDUSED ON LIHTSAD JA UUENDUSLIKUD

Toote kiirotsing

Choose a category or subcategory

Teeme patsientide elu lihtsamaks

Stoomivaldkonna uuringute siht on leida lahendusi, mis muudavad stoomipatsientide elu lihtsamaks ja nauditavamaks. Patsiendid eelistavad stoomitooteid, mis on diskreetsed, mugavad, turvalised ning mida on aktiivse eluviisi juures hõlbus kanda.

B. Braun on stoomivaldkonna uuringutes osalenud aktiivselt üle 40 aasta, pakkudes patsientidele, arstidele ja hooldajatele laia stoomikottide valiku, loputuslahuste ja stoomi lisatarvikute näol lihtsaid ning uuenduslikke lahendusi.

Mis on stoom?

Sõna „stoom“ (stoma) päritolu seostub nii kreeka kui ladina keeles sõnadega „suu, suue, avaus“.

Meditsiinis mõistetakse stoomi all kõhu eesseinale kirurgiliselt tekitatud ava, mille kaudu saavad väljuda uriin või väljaheide, mis kogutakse spetsiaalsesse stoomikotti.

Stoom on punakat või tumeroosat värvi ja meenutab pisut suu limaskesta. Kujult on ta ümmargune või ovaalne.

Stoomi asukoht kõhul võib olla erinev. Enamasti asetseb stoom vasakul küljel nabast veidi allpool. Stoomide suurus ja kuju võib erineda. Puudutamisel on stoom soe ja niiske, mõnikord võib see pisut veritseda. Kuna stoomil puuduvad närvilõpmed, siis on ta täiesti valutundetu ning tema puhastamisel, stoomikoti peale asetamisel jne pole vaja karta valu.

Stoom rajatakse kirurgiliselt näiteks krooniliste soolehaiguste, mõnede uriiniteede haiguste või traumade puhul. Sõltuvalt diagnoosist ja haiguse iseloomust võib stoom olla ajutine või püsiv. Ajutise stoomi puhul taastatakse hiljem (näiteks poole aasta pärast) operatsioonieelne olukord.

Stoomiga toimetulekut ja stoomiava igapäevast hooldust õpetab stoomiõde. Samuti aitab stoomiõde valida patsiendi stoomi jaoks kõige sobivamat tüüpi stoomikoti ning leida konkreetse olukorra jaoks kõige paremad stoomihooldusvahendid.

Stoomiõe juhendamine aitab jõuda selleni, et stoom ei takistaks tavaelu. Stoomiõdedel on iseseisvad vastuvõtud suuremate haiglate juures. Stoomiõe vastuvõtule on võimalik registreeruda ka Tallinnas Sütiste tee 17 asuvas Haavakliinikus.

Stoomi tüübid

Eritiste väljutamiseks mõeldud stoomide hulka kuuluvad kolostoom (jämesoole stoom), ileostoom (peensoole stoom) ja urostoom (uriini väljutamise stoom).

Patsientide toitmiseks mõeldud stoomid on näiteks gastrostoom (avaus maost kõhuseinale) ja jejunostoom (avaus peensoolest kõhuseinale). Selline stoom tehakse patsiendile, kes ei ole ise võimeline suu kaudu sööma ja neelama (nt söögitoru haiguste tõttu või insuldijärgselt). Patsienti toidetakse stoomiava kaudu. Nende stoomide kohta saate rohkem teavet enteraalse toitmisega seotud teemadest.

Sellel veebilehel tuleb aga põhjalikumalt juttu väljutusfunktsiooniga stoomidest: kolostoomist, ileostoomist ja urostoomist.

Kui patsiendil on stoom, tuleb tal eritiste kogumiseks kanda stoomikotti. Igale stoomile on ette nähtud erinev stoomikoti tüüp. Näiteks jämesoole stoomile mõeldud kotid on tavaliselt alt kinnised, peensoole stoomile sobivad kotte saab aga korduvalt alt avada ja sulgeda.

Kõik stoomikotid sobituvad diskreetselt riiete alla. Nende vahetamine on suhteliselt lihtne. Õigel kasutamisel stoomikotid ei leki ega erita lõhnu.

Stoomiga toimetulekut, stoomikottide vahetamist ning stoomi abivahendite (stoomipastad, stoomirõngad, nahahooldusspreid ja -kreemid) õiget kasutamist õpetavad stoominõustajad ehk stoomiõed. 

Seksuaalelu ja rasedus stoomi korral

Ärge muretsege. Stoom ei ole takistus pereeluks. Enamik stoomiga inimesi võib nautida tervet seksuaalelu ja viljakas eluperioodis saada lapsi. Kui plaanite rasestuda, konsulteerige eelnevalt günekoloogiga ja stoominõustajaga (stoomiõega). Tulenevalt kõhu suurenemisest raseduse teisel poolel võib vaja minna tavapärasest erinevat stoomikotti.

Riiete valik

Stoomipatsient võib üldiselt kanda igasuguseid riideid, mida ta soovib. Kõik stoomikotid on disainitud nii, et nad sobituksid võimalikult diskreetselt riiete alla. Oluline on valida mugavad ja endale meeldivad riided. Vältida tuleks vaid vöö või püksirihma või kitsa vöökohaga pükste kandmist otse üle stoomi.

Liikumine ja sport

Keha vormisoleku ja hea füüsilise ja vaimse terviseseisundi säilitamiseks on tähtis korrapärane liikumine. Vältida tuleks spordialasid, mis panevad palju rõhku kõhulihastele, näiteks tõstmine ja sõudmine. Samas soovitatavad on ujumine, matkamine, suusatamine, jalgrattasõit ja isegi ratsutamine. Oluline on mitte üle pingutada ja valida treening, mis teile meeldib ja rõõmu valmistab.

Töö

Kui teie tervis on operatsioonist piisavalt taastunud, tuleks mõelda tööle naasmisele. Vältida tuleks suurt füüsilist pingutust nõudvat ja suurte raskuste tõstmisega seotud tööd.

Oluline on säilitada aktiivne elustiil. Miks?

  • Aitab kehal kiiremini taastuda.
  • Aitab vähendada kaalu lisandumist ja säilitada tervislik kehakaal.
  • Aitab saavutada ning hoida enesekindlust ja positiivset ellusuhtumist.
  • Aitab hoida tervist ja säilitada head enesetunnet.
Ally® Belt with bag

Stoomitoodete hoidmine ja säilitamine

Ärge varuge stoomitooteid koju korraga liiga palju.

Stoomitooteid tuleb hoida jahedas ja kuivas kohas. Siiski ei tohi neid asetada külmkappi ega jätta talveperioodil autosse, kuna otse külmast võetud kott ei kinnitu nahale piisavalt hästi.

Tasub meeles pidada, et stoomitoodete hoidmiseks ei sobi vannituba ega tualettruum. Hoidke stoomitooted eemal kuumadest ja niisketest kohtadest. Kindlasti hoidke stoomitooteid otsese päikesevalguse eest.

Kasutatud stoomikott visatakse ära tavalise olmeprügi hulka. Ärge mingil juhul visake seda WC-sse!