Enamik stoomipatsiente ei pea pidama eridieeti. Ei ole vaja piirata toidu tarbimist, see ei vähenda väljaheite kogust.
Sööge regulaarselt ja jooge rohkesti vett.
Mõningad erinõuded on vajalikud ileostoomi puhul. Ileostoomi patsiendid peavad suurendama vedeliku tarbimist vähemalt 1,5...2 liitrini päevas, et vältida veetustumist. Toit tuleb hoolikalt läbi närida, kuna suured seedimata toidu osakesed võivad stoomi ummistada. Vältida tuleks ka kõrge kiudainesisaldusega toiduaineid, mis võivad põhjustada soolesulgust (pähklid, kuivatatud puuviljad, seller, mais, ananass, toores porgand, popkorn, marjad jms).
Urostoomi patsiendid peaksid samuti suurendama vedeliku tarbimist, see on kasulik neerudele ja aitab vältida põletikke. Väga kasulik on jõhvikamahl, mis aitab säilitada uriini normaalset happelisust. Teatud toidud (peet, sibul, küüslauk, kala) ja teatud ravimid (nt antibiootikumid ja vitamiinid) võivad muuta uriini värvust või lõhna. Vajadusel konsulteerige stoominõustajaga.
Katsetage, mis Teile sobib. Mõned toiduained kutsuvad esile puhitust ja ebameeldiva lõhnaga gaase. Mõned toiduained põhjustavad, teised leevendavad kõhukinnisust. Ükski toit ei toimi kõikidele inimestele ühtemoodi.
Gaase võivad põhjustada kapsas, oad, sibul, pähklid, kurk, mullijoogid.
Ebameeldivat lõhna võivad põhjustada kapsas, sibul, kala, munad, küüslauk, oad, spargel, papaia, brokoli.
Kõhukinnisust aitavad leevendada värske puu- ja aedvili, kohv ning piisavalt vedelikku.
Kõhulahtisust võivad põhjustada karri, kookospiim, alkohol, õline friteeritud toit.
Kokkuvõtteks: